Tuesday, 22 January 2019

Sumber Semulajadi Tambah Susu Ibu


     



    Dalam usaha menjayakan penyusuan susu ibu buat si manja sehingga dua tahun, terdapat banyak faktor perlu diambil perhatian. Ini termasuk hal pemakanan. Ketahui beberapa jenis makanan dan cara penyediaannya agar dapat membantu anda menambah susu ibu.


·         Lobak putih
Sangat sesuai dibuat sup yang dimasak bersama daun kucai dan ikan bilis. Boleh juga dijadikan jus untuk diminum.

·         Lobak merah
Boleh dijadikan bahan asas hidangan salad mahupun dicampur bersama sayur-sayuran lain menjadi menu sayur campur.

·         Sawi
Sedap dijadikan sayur tumis bersama beberapa jenis sayur yang lain.

·         Kucai
Seringkali menjadi bahan yang dimasak bersama kue teow, cucur udang dan lain-lain. Boleh juga ditumis bersama tauge dan tauhu.

·         Pucuk manis
Lazat dimasak gulai lemak mahupun tumis air.

·         Geti
Sayur ini biasanya dijadikan bahan masak lemak atau tumis air.

·         Pegaga
Lazimnya, ia dijadikan sebagai ulam.

·         Peria
Boleh dicelur menjadi ulam mahupun dimask bersama sayur-sayur lain.

·         Jantung pisang
Boleh dihidangkan sama ada secara celur, dijadikan kerabu mahupun dimasak gulai lemak.

·         Oren
Enak dimakan begitu saja atau dijadikan jus segar.

·         Betik
Pucuk betik atau betik muda dicelur dan dijadikan ulam.

·         Halba
Biasanya halba direndam dan airnya diminum. Ada juga yang lebih gemar mencampurkan halba dalam masakan.

·         Jintan hitam
Anda boleh menggunakannya sebagai bahan asas masakan tertentu seperti sup, masak kicap dan lain-lain.

·         Barli
Selain dibuat minuman, anda boleh juga masak bubur barli.

·         Oat
Selain dibuat bubur atau dicampurkan di dalam minuman panas, anda boleh menggunakannnya untuk menyalut makanan goreng seprti ayam dan roti.

·         Kurma
Ia boleh dimakan begitu saja atau dikisar bersama susu segar.

·         Longan kering
Enak dijadikan minuman harian. Anda boleh merebusnya bersama kurma, kismis dan barli. Lebih sedap jika direbus bersama gula merah.

·         Tauhu dan tempe
Digoreng saja atau dicampur ke dalam masakan lain.

·         Susu
Diminum begitu saja atau dijadikan smoothie

·         Keju
Boleh dijadikan bahan asas di dalam kek, roti dan sebagainya selain dimakan begitu sahaja.

·         Kacang soya
Lazat diminum begitu sahaja.


Sumber : Majalah Pa&Ma Ogos 2013

No comments:

Post a Comment