Monday, 17 March 2014

Kepentingan protein kepada tubuh badan kita

        25% daripada tubuh badan manusia dibina daripada protein. Contohnya seperti kuku, kulit, otot-otot sebenarnya berasal daripada protein. Percaya atau tidak, tetapi itulah kenyataannya. Secara ringkasnya, tubuh kita terbentuk daripada sel. Sel-sel akan membentuk tisu. Manakala tisu-tisu akan membentuk organ. Seterusnya organ-organ akan membentuk sistem tubuh badan kita.

Sel ---> Tisu ---> Organ ---> Sistem

       Protein merupakan makanan kepada sel. Sel-sel yang sihat akan membentuk tubuh yang sihat dan cergas.

Risiko kekurangan protein

Kekurangan protein boleh menyebabkan:
  • Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah
  • Kidney disease (penyakit buah pinggang)
  • Liver (penyakit hati)
  • High Cholesterol (kolesterol tinggi)
  • Low blood pressure (tekanan darah rendah)
  • Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
  • Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
  • Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
  • Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
  • Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
  • Poor vision (Penglihatan kurang baik)
  • Irritability (Badan menggeletar)
  • Fatigue (Letih lesu)
  • Weakness (Lemah)
  • Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
  • Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
  • Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
 Kepentingan protein:

1) Membekalkan nutrient dan menyokong pertumbuhan bayi

~     Sumber protein yang tidak menggemukkan untuk wanita mengandung agar dapat mengelakkan pertambahan berat badan berlebihan semasa hamil.

~       Membantu tumbesaran bayi dan menggalakkan kulit bayi yang cerah.

~       Membekalkan asid amino penting kepada wanita menyusu agar meningkatkan bekalan susu ibu, mempercepatkan penyembuhan selepas melahirkan anak dan pengembalian kepada bentuk badan asal yang lansing.

2) Sedang berdiet?

~       Mereka yang mengamalkan diet protein tinggi kehilangan 74.5% lebih lemak berbanding diet biasa.

~       Protein mengurangkan rasa lapar seterusnya mengelakkan keinginan untuk makan secara berlebihan supaya dapat mengekalkan bentuk badan yang langsing dan tegap.

~       Dengan protein anda akan pulih lebih cepat daripada keletihan atau kerosakan otot .

~       Makanan tambahan protein membantu anda untuk mengurangkan berat badan dan membina jisim otot.

3) Meransang minda untuk kecemerlangan di sekolah atau di tempat kerja

~       Protein membantu meningkatkan prestasi kognitif, fungsi mental dan masa tindak balas.

~       Kajian yang diterbitkan di dalam jurnal nutrisi klinikal melaporkan peningkatan orientasi serta keputusan ujian lisan dan kefasihan bahasa yang lebih baik dikalangan mereka yang mengamalkan diet protein tinggi.

~       Protein juga meningkatkan tahap serotonin (hormone ‘berasa baik’) untuk menentang tekanan.

4) Kulit, rambut dan kuku yang cantik

~       Protein adalah penting untuk penjagaan kulit berbanding sebarang produk topical.

~       1/10 daripada protein dalam badan ditemui pada kulit kita.

~       Tanpa ‘blok pembinaan’ yang mencukupi ini, produk penjagaan kulit tidak dapat melaksanakan tugasannya dengan sempurna.

~       Tambahan pula, 88% rambut adalah terdiri daripada protein.

~       Protein juga membantu menguatkan rambut dan menjadikannya lebih berdaya tahan terhadap kesan penggunaan pengering rambut yang kerap serta bahan kimia daripada pewarna dan pengerinting rambut.

~       Rambut akan gugur atau menipis sekiranya anda tidak mendapat protein dengan secukupnya.

5) Kekal aktif dan bebas bergerak diusia emas.

~       Warga emas memerlukan protein untuk mengekalkan kkuatan otot mereka.

~       Tanpa protein yang mencukupi, otot-otot akan menjadi lemah seterusnya meningkatkan risiko mereka untuk jatuh dan mengalami keretakan tulang.

~       Sokongan otot belakang yang lemah juga boleh menyebabkan kesakitan dan menghadkan pergerakan.
 
                                                                                                           sumber : mamasarashope
 

          Protein boleh didapati di dalam daging, ayam, ikan, telur, produk tenusu juga kekacang. Tetapi protein mudah musnah jika dimasak dengan suhu yang tinggi. Jadi, jika ikan atau ayam yang digoreng, anda bayangkan berapa banyakkah sisa protein yang tinggal?

          Untuk lebih mudah, anda boleh mengambil ESP ( Energizing Soy Protein) keluaran shaklee. Shake ajer...





Mana nak dapat ESP ni? Hubungi saya.


Ainul Husna Yahya
013-3883495
call/sms/whatsapp
 

 

No comments:

Post a Comment